De ontwikkeling van posttraumatische stressklachten (PTSS) kan gedempt worden door het gebruik van een pufje neusspray met daarin het 'knuffelhormoon' oxytocine. Promotieonderzoek van Jessie Frijling van het Academisch Medisch Centrum wijst dat uit.

Oxytocine heet het knuffelhormoon, omdat het gebruikt wordt bij bevallingen en borstvoeding. Het draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind en bij het verminderen van angst en stress.

Een week lang

Nadat patiënten op de spoedeisende hulp terecht waren gekomen na een traumatische ervaring, werd bij een aantal het hormoon via een neusspray toegediend. De getraumatiseerden moesten een week lang elke dag de neusspray gebruiken.

Halfjaar minder last

Via een MRI-scan werd het effect van oxytocine op angstreacties in de hersenen bekeken. Ook werd er gekeken of patiënten zes maanden na de traumatische ervaring last hadden van PTSS. Mensen die oxytocine toegediend kregen in de dagen na een traumatische ervaring hadden in de daaropvolgende zes maanden minder last van PTSS.

Geen behandeling die PTSS voorkomt

Een PTSS ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, zoals een ongeluk of een geweldsincident. Tien procent van alle mensen die een traumatische ervaring ondergaat, krijgt PTSS. Er is nog geen behandeling die PTSS voorkomt.

Bron: Gezondheidsnet