De griepgolf in Nederland leek op zijn retour, maar na het carnavalsweekend en de schoolvakanties is het aantal mensen met griepklachten toch weer toegenomen. Er is nu voor de dertiende week op rij sprake van een griepepidemie in Nederland, meldt gezondheidsinstituut Nivel.

Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken. Volgens het Nivel gingen er vorige week 61 op de 100.000 Nederlanders met griepachtige verschijnselen naar de huisarts. De week daarvoor waren dat er 54. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Lees ook: Griep: dit moet je weten!

Vaak neemt het aantal griepbesmettingen toe wanneer kinderen weer terug naar school gaan na de vakantie. Dat komt doordat ze elkaar thuis minder snel besmetten. Ook carnaval speelt mogelijk een rol bij het verspreiden van griepvirussen, wanneer grote groepen mensen dicht op elkaar staan in kroegen.

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep huisartsen in het hele land.

Kostenteller staat tot nu toe op 670 miljoen

De kosten van de huidige griepgolf, als gevolg van ziekmeldingen, zijn dit jaar aanzienlijk lager vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet. De kostenteller staat dit jaar tot nu toe op 'slechts' 670 miljoen euro, vergeleken met 900 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

'Dat er wel sprake is van een griepgolfje blijkt uit het feit dat 24 procent meer mannen en 35 procent meer vrouwen ziek zijn dan normaal', aldus de organisatie. Een jaar eerder waren deze percentages fors hoger: 134 procent (mannen) en 93 procent (vrouwen).

Zachte winter en griepprik

Acture schrijft de lagere griepkosten dit jaar toe aan de zachte winter en de griepprik die qua samenstelling goed zijn werk heeft gedaan.

Bron: ANP