Ondanks onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de anticonceptiepil voor mannen net zo goed werkt als bij vrouwen, lijkt de mannenpil er toch niet te komen.

Tussen 2008 en 2012 hebben wetenschappers een onderzoek uitgevoerd onder 320 mannen tussen de 18 en 45 jaar. Het ontwikkelde anticonceptiespuitje bleek bij 96 procent goed te beschermen tegen zwangerschap. Nadat er verschillende bijwerkingen als acne en depressie optraden bij een aantal van de mannen, werd het toedienen echter gestopt.

Mislukte studie

Rik van Lunsen, hoofd van Seksuologie van het AMX en de Stichting Anticonceptie, denkt niet dat er ooit een mannenpil gaat komen. Volgens hem gaat het om een mislukte studie: ‘De studie is afgebroken. Ze mochten niet doorgaan vanwege grote hoeveelheden bijwerkingen.’

Ingewikkeld

Bert Fauser, hoogleraar Voortplantingsdeskundige van het UMC Utrecht geeft aan dat het bij mannen gewoon lastiger werkt. ‘Het lukt wel om de hormoonproductie te onderdrukken, maar dat is veel ingewikkelder dan bij vrouwen.’ Omdat mannen continu sperma produceren is er een hogere hormoondosering nodig om dat te onderdrukken.

Ook Fauser twijfelt of mannen-anticonceptie er ooit gaat komen. ‘Maar het goede nieuws is dat men het nog wel steeds de moeite waard vindt om erin te investeren. Dat moeten we koesteren.’

Bron: NOS.nl