In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam meldde zich woensdagavond een vrouw van wie gedacht werd dat zij mogelijk met ebola was besmet. De Veiligheidsregio Rijnmond meldde kort na middernacht dat er geen sprake was van ebola, zo bleek uit nader onderzoek.

Hulpdiensten waren woensdagavond wegens de ebola-verdenking uitgerukt naar het Maasstad Ziekenhuis voor een gezamenlijke inzet. De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis was met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten.

Volgens protocol gehandeld

Het ziekenhuis laat weten dat de patiënt zich meldde bij de Huisartsenpost Rijnmond, waar ook de spoedeisende hulp zich bevindt. 'Er is direct volgens protocol gehandeld en alle hulpdiensten zijn ingeschakeld. De patiënt is niet in het Maasstad Ziekenhuis binnen geweest', aldus het ziekenhuis.

Patiënt geïsoleerd

Internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis zegt tegen RTV Rijnmond dat de vrouw last had van koorts en braken en onlangs in Congo is geweest. Toen zij zich bij de huisartsenpost meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. 'De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving', legt Den Hollander uit.

Ebola uitgesloten

Uit de gesprekken met de vrouw bleek dat zij niet in het risicogebied in Congo is geweest, evenals de familie met wie ze daar contact had. Daarop werd uitgesloten dat ze met ebola besmet was geraakt, vertelt Den Hollander die ook contact had met specialisten van het LUMC in Leiden en het RIVM.

Bron: ANP