Tientallen ziekenhuizen bieden thuiszorg aan na een ziekenhuisopname, meldt de NOS. Wetenschappers stelden vorig jaar vast dat goede thuiszorg na een opname levens kan redden.

Eerste bezoek wijkverpleegkundige in ziekenhuis

Het gaat om thuiszorg voor kwetsbare ouderen die na een opname in het ziekenhuis het risico lopen op functieverlies. Een wijkverpleegkundige bezoekt de patiënt al tijdens verblijf in het ziekenhuis en daarna nog een aantal keer thuis. De oudere krijgt onder meer extra ondersteuning bij het gebruik van medicatie en er wordt een stappenplan gemaakt voor een gezond herstel.

Minder kwetsbare ouderen overlijden

'Samenwerking ingewikkeld'

'Het klinkt simpel: wijkzorg en ziekenhuis die samenwerken om kwetsbare mensen te begeleiden als ze net uit het ziekenhuis komen', zegt de Rooij, 'Maar in de praktijk was dit ingewikkeld. Het geld moest uit allerlei potjes komen en dan begint in de zorg vaak de discussie'.

Korter verblijf ziekenhuis

Nu bewezen is dat de nazorg na een ziekenhuisopname geld en gezondheidswinst oplevert, kunnen steeds meer patiënten er gebruik van maken. Volgens de NOS wordt het project inmiddels door vijf grote verzekeraars vergoed. 'Door dit project ligt een patiënt bijvoorbeeld een dag korter in het ziekenhuis. Dat is een dure ligdag minder, waar goedkopere thuiszorg tegenover staat.'

Bron: NOS