Veertig eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) zijn vrijdagmorgen ziek geworden tijdens hun introductie in Nijmegen. Volgens een arts van de GGD hebben zij waarschijnlijk het norovirus opgelopen. Het is ook mogelijk dat ze zijn besmet met blauwalg. Van de zieke studenten zijn monsters afgenomen, die in een laboratorium worden onderzocht.

Het norovirus wordt overgedragen via voedsel of water. Blauwalg komt voor in plassen en meren. Een groep studenten zou donderdagmiddag hebben gezwommen. Beide besmettingen zorgen voor braken, diarree en koorts. De GGD heeft de zieke studenten aangeraden goed uit te zieken, veel te drinken en naar hun huisarts te gaan als de klachten toenemen. Vrijdag was de laatste ochtend van de introductie.

'Het was juist een vlekkeloze, geweldige introductie'

De HAN heeft vrijdagmorgen ouders van de zieke studenten ingelicht. De meeste eerstejaars zijn zeventien of achttien jaar, aldus de projectleidster van de HAN-introductie. De hogeschool is ontdaan over de gebeurtenis, 'want het was juist een vlekkeloze, geweldige introductie.' In totaal hebben 6500 eerstejaars meegedaan aan de kennismaking bij de HAN. Driehonderd studenten van vier opleidingen sliepen op een Nijmeegs sportpark waar de besmetting is uitgebroken.

Bron: ANP