Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren.

De redactie belde met bijna honderd van dit soort bedrijven en deed zich voor als een 17-jarige. Bij ruim een op de drie konden redacteuren meteen langskomen. Ook bij vier klinieken, waar voornamelijk artsen werken, kon zo een afspraak gemaakt worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemt de resultaten schokkend en roept mensen op om melding te maken van behandelingen van minderjarigen.

'Behandeling van minderjarigen is ontoelaatbaar'

In een reactie aan Radar laat Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG), weten dat ze het schokkend vindt dat minderjarigen bij illegale bedrijven een lip-fillerbehandeling kunnen krijgen. '18 jaar is de minimumleeftijd voor een cosmetische ingreep. Het is ontoelaatbaar dat behandelingen zonder medische noodzaak onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Laat staan door onbekwame handen en in een niet-klinische omgeving. Wij roepen onze leden, ouders en consumenten dan ook op signalen van misstanden te melden bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ).'

De NVCG verplicht haar leden om zich te houden aan de leeftijdsafspraken. Meijer: 'Als uit signalen van de IGJ blijkt dat individuele leden van de NVCG zich hier ook mee inlaten, dan zullen wij per geval onderzoeken welke gevolgen dit heeft.'

Titelbescherming cosmetische artsen

Het is volgens de NVCG vaak nog onduidelijke voor patiƫnten welke artsen bekwaam zijn. Daarom wil de NVCG dat er snel een titelbescherming voor cosmetische artsen wordt ingevoerd.

Bron: ANP MediaWatch / NOS Stories