Door Tetris te spelen in de uren nadat je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, kan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) afgewend worden. Zo blijkt uit onderzoek van het Karolinska-instituut.

Tegen CNN vertelt hoofdonderzoeker Emily Holmes van het Karolinska-instituut in Zweden dat ze hoopt dat door haar ontdekking PTSS voorkomen kan worden. De behandeling van PTSS begint namelijk nu pas als de stoornis is vastgesteld.

Visualiseren

'Als je Tetris speelt in de eerste zes uur na een traumatische ervaring, zijn je hersenen druk bezig met dingen visualiseren. En omdat je hersenen geen twee dingen tegelijk kunnen doen, zorgt dat ervoor dat je de traumatische gebeurtenis niet opnieuw kunt beleven.'

Motorongeluk

Nadat 71 patiënten na een motorongeluk op de spoedeisende hulp terecht waren gekomen, kreeg de ene helft een gangbare behandeling. De andere helft mocht gedurende de behandeling in de eerste zes uur na het ongeluk Tetris spelen. De groep patiënten werd een week lang in de gaten gehouden. Na die week gaven de patiënten in de groep die Tetris gespeeld hadden aan dat zij minder last hadden van flashbacks.

Groter onderzoek

Als je iets ingrijpends als een verkrachting, oorlog of auto-ongeluk hebt ervaren, dan kan je last van PTSS krijgen. PTSS kan slaapproblemen, concentratieproblemen en ernstige schrikreacties veroorzaken. Wereldwijd heeft ongeveer 4,6 procent van de wereldbevolking last van PTSS. Holmes vindt het onderzoek nog niet volledig. De hoofdonderzoekster wil een nog veel groter onderzoek doen onder meer mensen, en naar effecten op de lange termijn.

Bron: RTL Nieuws