Maagzuurremmers met de stof ranitidine worden op korte termijn teruggeroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Dat bevestigt een woordvoerster van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd na berichtgeving van RTL Nieuws. In de maagzuurremmers met ranitidine zou nitrosamine (ook wel NDMA) kunnen zitten. Naar schatting 150.000 mensen in ons land gebruiken een maagzuurremmers met ranitidine erin.

Let op: stop niet zo maar met medicijngebruik zonder overleg met een arts.

De IGJ begrijpt dat gebruikers zich zorgen maken, maar de woordvoerster benadrukt dat er geen acuut risico is. 'Het is altijd onverstandig om te stoppen met een voorgeschreven middel, overleg met een arts of apotheker is noodzakelijk.'

'Risico heel laag'

Volgens haar zijn er 'batches met een te hoge waarde gevonden. Maar de limiet die wordt aangehouden is heel streng, gebaseerd op mensen die 600 milligram langdurig gebruiken. En zelfs voor deze chronische gebruikers is het risico heel laag'.

NDMA kan ook in kleine hoeveelheden voorkomen in water en voedingsmiddelen. Maar de kans is erg klein dat patiënten hierdoor kanker krijgen.

Duidelijke richtlijnen

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft vorige maand farmaceutische bedrijven opgeroepen hun medicijnen met ranitidine te checken op de aanwezigheid van NDMA. Aanleiding was het aantreffen van nitrosamines in de werkzame stof valsartan, die voorkomt in bloeddruk- en hartmedicijnen. Het EMA vindt dat er duidelijke richtlijnen moeten komen voor het vermijden van nitrosamines in medicijnen.

Update 17:04 uur: groot deel nu teruggeroepen

Een groot deel van de maagzuurremmers met ranitidine wordt nu teruggeroepen van de Nederlandse markt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ranitidine is op recept maar ook vrij verkrijgbaar en bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Alle ranitidine die mensen op recept voorgeschreven hebben gekregen wordt teruggehaald bij de patiënten, aldus de inspectie. 'Mensen die ranitidine op recept hebben gekregen worden hierover geïnformeerd door hun apotheker en kunnen dit omruilen voor een ander geneesmiddel. De ranitidine die bij de drogist en in de vrije verkoop verkrijgbaar is, wordt bij de verkoopkanalen uit de schappen gehaald.'

Bron: ANP