Het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum erkent dat het in 2014 fouten heeft gemaakt bij de behandeling van de 21-jarige Rogier Mooij. Het ziekenhuis geeft ook toe dat het beter geen zwijggeld aan de nabestaanden had moeten betalen. Dat maakte Tergooi maandag bekend, naar aanleiding van een onderzoek naar de kwestie van een onafhankelijke commissie.

Het ziekenhuis sloot een zwijgcontract met de moeder van Mooij. Zij moest geen contact hebben met de pers en mocht niet meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek. Toch deed ze aangifte. Volgens een onderzoekscommissie had het ziekenhuis de gang naar justitie beter niet kunnen verbieden.

Tragische gebeurtenis

'Tergooi betreurt het ten zeerste wat er heeft plaatsgevonden. Deze tragische gebeurtenis heeft een grote impact gehad, in de eerste plaats op de ouders en familie van het slachtoffer, maar ook op andere direct betrokkenen en het ziekenhuis in het algemeen', zegt bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda.

Calamiteit niet gemeld

De jonge patiënt ging begin november 2014 naar de eerste hulp van het ziekenhuis met hevige pijn op de borst. Hij werd opgenomen en dertien uur later overleed hij plotseling. De patiënt lag niet aan de monitor en was niet onderzocht door een specialist. Het ziekenhuis meldde dit bovendien niet als calamiteit, terwijl dat wel moest.

Het medisch tuchtcollege moet nog een oordeel vellen over het handelen van de betrokken medisch specialist.

Bron: ANP