Het aantal buitenlandse tandartsen neemt steeds verder toe in Nederland. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Momenteel zijn er 1462 buitenlanders tandarts in Nederland. In 2009 was dit nog 732. 17 procent van alle 8670 tandartsen is nu in het buitenland opgeleid.

Groot deel verdwijnt binnen vijf jaar

De KNMT is hier niet over te spreken. 'Idioot dat de overheid zo'n gat laat vallen dat moet worden aangevuld door buitenlanders', vindt Wolter Brands, voorzitter van de KNMT. 'Een groot deel van hen zal binnen vijf jaar weer verdwijnen, terwijl patiënten een lange relatie willen met hun tandarts. Het is een te onzeker lapmiddel.'

Volgens de KNMT blijft het tekort aan (Nederlandse) tandartsen toenemen. Er gaan namelijk jaarlijks ongeveer 300 met pensioen, terwijl er 240 tandartsen afstuderen.

De kwaliteit is het probleem niet, zegt een woordvoerder. De buitenlanders moeten gewoon aan de Nederlandse eisen voldoen als ze hier aan de slag willen. 'En het is fijn dat tekorten worden aangevuld, maar we moeten er niet afhankelijk van zijn', aldus de zegsman. Het kost niet alleen tijd en moeite om ze te laten wennen aan Nederlandse regels en gewoonten. Gevreesd wordt bovendien dat de vaak nog jonge tandartsen veelal toch naar hun land zullen terugkeren, waardoor er hier gaten vallen.

Veel mensen zien tandarts vaker dan huisarts

Daarbij komt volgens de KNMT ook nog dat klanten vaak een goede en dus langdurige relatie met een tandarts op prijs stellen: 'Veel mensen zien hun tandarts vaker dan hun huisarts. Ze vinden het fijn als hij of zij hun situatie kent.'

Intussen zouden andere landen wel eens paal en perk kunnen gaan stellen aan het aantal tandartsopleidingen als de afgestudeerden toch telkens naar het buitenland gaan, wat een nieuwe aanvoer van jonge tandartsen onzeker maakt.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in de krant dat het niets uitmaakt waar de tandartsen vandaan komen. Zolang ze maar aan alle eisen voldoen.

Bron: ANP / Trouw