Apothekers en hartpatiënten maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van het medicijn bumetanide. Dat meldt EenVandaag. Het gaat om een krachtige plastablet die van levensbelang is voor mensen met hartfalen. Maar het middel is nu bijna nergens meer te krijgen in Nederland.

Zo'n 70.000 mensen met hartfalen gebruiken het medicijn bumetanide. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak moet nu al nee verkopen aan patiënten, want haar voorraad is zo goed als op. Ze vindt dat zorgwekkend en vertelt aan EenVandaag: 'Het gaat hier om een hele kwetsbare groep patiënten. Als zij niet goed zijn ingesteld met deze medicatie, lopen ze het risico dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.' En dat tekort geldt ook voor andere apotheken.

'Er is door Nederland te goed onderhandeld'

De apotheker zoekt de oorzaak van de tekorten in het Nederlandse medicijnbeleid. Schuil-Vlassak: 'Er is door Nederland te goed onderhandeld. De prijs voor bumetanide is daardoor zo laag dat de fabrikant eerst aan de hoogste bieder verkoopt. Aan de landen die wél meer willen betalen.'

Bron: EenVandaag