Er is sprake van een huisartsentekort in krimpgebieden. Bijvoorbeeld in Leeuwarden. Om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen, hebben vrijwel alle praktijken daar besloten geen nieuwe patiënten aan te nemen. Huisartsen spreken van een crisissituatie.

In de uitzending van Radar van 12 maart 2018 doen Elske en Wilko hun verhaal. Ze zijn verhuisd naar Leeuwarden en zoeken daar een nieuwe huisarts. Maar dat lijkt onmogelijk: ze krijgen steeds te horen dat er een patiëntenstop is. Daarom zijn ze nog altijd aangewezen op hun huisarts in hun oude woonplaats Beekbergen. Dat ligt ruim 150 kilometer verderop. Vervelend, gezien Elske en Wilko regelmatig een beroep doen op hun huisarts. Elske gebruikt bloeddrukverlagers en als ze die medicatie wil afbouwen moet dat onder begeleiding van een dokter. Ook Wilko kent het belang van een huisarts maar al te goed. Hij heeft darmkanker gehad en staat nog onder controle van specialisten en zijn huisarts.

Afwijzen

'Op een gegeven moment is de praktijk vol', zegt dokter Michiel Eggink uit Leeuwarden in de uitzending van Radar. Hij vertelt dat er dagelijks mensen naar zijn praktijk bellen om zich in te schrijven, en hij ze dan helaas moet afwijzen. 'Er wonen teveel mensen in Leeuwarden voor het aantal praktijken dat we hebben.' Niet alleen in Friesland dient dit probleem zich aan, ook in de Achterhoek en in Zeeland is er een tekort aan huisartsen.

'Het moet aantrekkelijk worden om in buitengebieden te werken'

In de studio reageert Joba van den Berg, Tweede Kamerlid (CDA). Het CDA wil dat de minister voor Medische Zorg, de provincies en zorgverzekeraars beter samenwerken om het probleem op te lossen. Voor beginnende artsen bijvoorbeeld moet het aantrekkelijk worden in buitengebieden te gaan werken. Het ministerie wil er door onderzoek achter komen waarom huisartsen zich wel of niet willen vestigen in een bepaald gebied. Dan kan er naar gerichte oplossingen worden gekeken.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, heeft ook gereageerd: 'De uitdaging zit hem niet zo zeer in het aantal huisartsen maar in de spreiding. Verzekeraars hebben een zorgplicht voor al hun verzekerden. Indien een patiënt geen huisarts kan vinden moet de zorgverzekeraar daarvoor zorg dragen.' Lees hier zijn hele reactie.

Wat kun je doen?

Heb je zelf problemen met het vinden van een huisarts vanwege een patiëntenstop? Laat het weten aan de NZa: https://www.nza.nl/contact/meldpunt

Bekijk het fragment:

Bron: Radar