Het VUmc, dat onderzoek doet naar hersenstamkanker, stuit op een tegenslag. De productierechten van het chemo-medicijn dat de ziekte kan bestrijden, zijn in bezit van een Indiase farmaceut die tot op heden niet reageert op verzoeken van het VUmc.

Dankzij een actie voor Serious Request van radiostation 3FM, kwam hersenstamkanker eind vorig jaar extra onder de aandacht. De zesjarige Tijn die aan de ongeneeslijke ziekte lijdt, begon een nagellak-actie en zamelde ruim 2,6 miljoen in.

Behandeling voor DIPG

Hoogleraar Gertjan Kaspers, hoofd van de kinderafdeling Oncologie, werkt samen met zijn team aan een onderzoek naar de behandeling voor DIPG, een zeldzame vorm van hersenstamkanker. Reguliere chemokuren zijn niet effectief, maar aangetoond is dat het chemo-medicijn Carmustine de ziekte wel kan bestrijden.

Goedkeuring

Voordat het middel gebruikt kan worden voor de behandeling van zieke kinderen, moet het officieel goedgekeurd worden. Hier is nog een samenvatting voor nodig waarin kenmerken en eventuele bijwerkingen staan vermeld. Het Indiase bedrijf Emcure dat deze toegevoegde informatie kan verstrekken, reageert echter tot op heden niet op verzoeken van het VUmc.

Kaspers vermoedt dat de Indiase farmaceut het medicijn commercieel gezien niet aantrekkelijk genoeg vindt. Weinig patiënten hebben het middel nodig en het is te goedkoop om winst mee te maken.

Bron: EenVandaag