Er moet vaart achter het aanleggen van speeltuinen die geschikt zijn voor gehandicapte kinderen, roepen politici en betrokkenen op.

Twee jaar geleden sprak het kabinet af dat er veel meer van zulke speelplaatsen moesten komen, volgens D66 zelfs in de helft van de gemeenten. Iets waar de minister op toezegde zich hard voor te gaan maken, volgens kamerlid Vera Bergkamp.

'Teleurstellend'

De partij vroeg cijfers op over de actuele stand van zaken. 'Teleurstellend. De minister kan ons geen cijfers geven. We weten dus niet of er meer speeltuinen toegankelijk zijn geworden en hoeveel dan. We willen daar echt duidelijkheid over', aldus Bergkamp tegen RTL Nieuws.

Kinderrecht

Buiten spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen, volgens de partij. Het is zelfs opgenomen in het Verdrag van de Rechten van het Kind. Volgens Bergkamp ligt de verantwoordelijkheid van het aanleggen of ombouwen van de speelplaatsen bij gemeenten, maar heeft de minister hierin een coördinerende functie.

Kennisloket

Volgens Ilse van der Put van de Speeltuinbende, een organisatie die zo veel mogelijk speeltuinen voor alle kinderen toegankelijk wil maken, komen mensen wel in beweging, maar duurt het allemaal te lang. Daarom pleit de organisatie, in samenwerking met onder andere het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, voor een kennisloket. Het is de bedoeling dat de kennis en gegevens over speelplaatsen daar samen gebracht worden.

Duizenden euro's

Een nieuwe speeltuin die geschikt is voor gehandicapte kinderen kost al gauw tegen de zestigduizend euro, volgens RTL Nieuws. Bestaande plaatsen ombouwen kan nog duurder zijn, voornamelijk door het aanleggen van geschikte paden. 

Belangrijke functie

Haast is geboden, stelt Van der Put: '85 procent van de gehandicapte kinderen heeft geen vrienden in de buurt waar ze wonen. Juist speeltuinen kunnen een heel belangrijke functie hebben in het maken van vriendschappen.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft afgelopen week een bundel verstuurd naar alle gemeenten met tips voor een beleid omtrent speelplaatsen die geschikt zijn voor gehandicapte kinderen, laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws.

Stappen in de goede richting

Er zijn gemeenten die wel van aanpakken weten. Zo is volgens Van der Put onlangs in Utrecht een natuurspeelplein geopend waar alle kinderen kunnen spelen, en ook in Bergeijk heeft de gemeenteraad een plan voor een geschikte speeltuin van de kindergemeenteraad aangenomen. ‘Het kan dus wel.’ 

Bron: RTL Nieuws