In zorgcentra zijn te weinig bedden beschikbaar voor zieke ouderen om onder toezicht van een huisarts in aan te kunnen sterken. Dit blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Zulke bedden, in het jargon ELV-bedden of eerstelijnsverblijf genoemd, worden aangeboden in verpleeghuizen, zorghotels en ziekenhuizen. De zorg is altijd in handen van de huisarts. Deze kan een patiënt naar zo'n zorgplek doorsturen als die ziek is en thuis niet goed kan aansterken, of na een operatie wordt ontslagen uit het ziekenhuis maar nog niet genoeg is hersteld om naar huis te gaan.

Patiënt onnodig in ziekenhuis 

Doordat er niet genoeg van deze ELV-bedden zijn, komen patiënten dan toch terecht in het ziekenhuis, waar de zorg veel duurder is. 60 procent van de ondervraagde dokters klaagt dat er vaak geen bed vrij is.

Toch is er een lichtpuntje, blijkt uit de enquête. Sinds vorig jaar zijn er diverse loketten geopend waar de beschikbare ELV-bedden in de regio te vinden zijn. Ze werken nog niet optimaal, maar het is al wel een verbetering, zegt een woordvoerster van de LHV.

Bron: ANP