Supermarkten en de voedselindustrie hebben te veel invloed op het plan van staatssecretaris Paul Blokhuis voor een preventieakkoord om Nederland gezonder te maken. Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel heeft de indruk dat het ministerie te veel luistert naar de voedselindustrie, schrijft Trouw.

Zo lekte in augustus uit dat er geen belasting komt op suiker. Groenten en fruit worden niet goedkoper. Ook andere maatregelen gaan niet ver genoeg, waarschuwen 150 organisaties uit het bedrijfsleven, land- en tuinbouw, zorg, wetenschap en onderwijs, die samenwerken in de Transitiecoalitie Voedsel.

Preventieakkoord

Via koepelorganisaties beslist de voedselindustrie mee over de inhoud van het akkoord dat onder meer overgewicht en overmatig alcoholgebruik moet tegengaan. Op die manier wil Blokhuis voorkomen dat mensen ziektes krijgen die maatschappij veel geld kost Wat er precies in staat, maakt de staatssecretaris waarschijnlijk later deze maand bekend.

Afgaand op de gelekte documenten zijn de maatregelen te slap, zegt Lageweg. Partijen weten volgens hem heel goed dat Nederlanders hun levensstijl moeten veranderen om de zorgkosten te verminderen, maar deze uitspraken hebben geen nut als de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Brief

De 150 organisaties van de coalitie roepen middels een brief Blokhuis op het preventieakkoord aan te scherpen. In de brief staan diverse aanbevelingen, die de industrie volgens Lageweg nu nog tegenhoudt, zoals bijvoorbeeld het invoeren van belasting op suiker. In Engeland werd ook de suikertaks ingevoerd, waardoor direct het suikergehalte in frisdranken daalde.

Andere aanbevelingen uit de brief zijn: minder reclame voor ongezonde ongezonde producten, meer aandacht in supermarkten voor gezond voedsel en werken volgens het zogeheten true-cost-true-price principe waarbij ongezonde producten duurder worden, omdat ze zorgen voor meer zorgkosten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heft volgens de organisaties berekend dat de voorstellen in het akkoord onvoldoende effectief zouden zijn.

Bron: ANP / Trouw