Beschadig je je glazuur als je na het ontbijt pas je tanden poetst? Of is het juist beter om de etensresten van je eerste maaltijd meteen weg te borstelen?

Als je ontbijt met voeding die veel suiker en zuur bevat, zoals fruit en ontbijtgranen, zou het schadelijk zijn om vlak erna je tanden te poetsen: volgens Men’s Health beschadig je hiermee je glazuur. Klopt dit? NU.nl legde deze vraag neer bij Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Beschadigd glazuur door tandpasta

Volgens Abbas is het niet de tandenborstel, maar de tandpasta die het tandglazuur kan beschadigen. Het goedje bevat schuurmiddel (vaak calciumcarbonaat, aluminiumhydroxide of siliciumdioxide) om de aanslag op je tanden te verwijderen. Als het glazuur tijdelijk verzwakt is door zuren uit frisdrank of vruchtensap, kan een tandpasta met veel schuurmiddel lichte beschadigingen aanbrengen.

'De meeste tandpasta's in Nederland bevatten echter weinig schuurmiddel, die kunnen je tanden amper beschadigen. Maar bijvoorbeeld rokers gebruiken graag een tandpasta met veel schuurmiddel, omdat dit aanslag makkelijker verwijdert', aldus Abbas tegen NU.nl. Volgens de hoogleraar moet je wel erg hard poetsen om het glazuur daadwerkelijk te beschadigen.

Fluoride beschermt tegen frisdrank

Abbas vertelt NU.nl dat de fluoride in tandpasta zorgt voor sterker glazuur.  Sterk glazuur verkleint de kans dat je gebit wordt aangetast als je sap of frisdrank drinkt. In theorie lijkt het dus het beste om je tanden te poetsen vóór je ontbijt.

Abbas plaatst in het gesprek met NU.nl een kanttekening bij die theorie: 'Het effect van tandenpoetsen na het ontbijt is zo klein, dat het bij normaal gebruik van frisdrank of fruitsap in de praktijk niet uitmaakt of je het gebit voor of na een maaltijd reinigt. Zeker als je poetst met een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt er namelijk ook voor dat als je het glazuur door te poetsen toch een beetje beschadigt, dit gelijk weer hersteld wordt.'

Alleen als je erg grote hoeveelheden frisdrank of vruchtensap drinkt, is het verstandig om daarvóór je tanden te poetsen in plaats van erna. In de andere gevallen is het effect verwaarloosbaar en maakt het niet uit of je je gebit reinigt voor of na het ontbijt.

Elektrisch poetsen of met de hand?

Je kunt je tanden elektrisch poetsen of met de hand. Welke van deze twee manieren is beter? En hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen? Zorg.nu zocht het uit:

Elektrisch poetsen of met de hand: wat is beter?

Bron: NU.nl / NVDV