Amerikaanse tabaksbedrijven moeten op last van de rechter een grote antirookcampagne voeren. Vanaf eind november moeten er paginagrote advertenties in 40 Amerikaanse kranten verschijnen en gedurende een jaar lang reclamespots worden uitgezonden op nationale televisie.

De paginagrote krantenadvertenties verschijnen vanaf 26 november in veertig grote kranten. De fabrikanten moeten dat vijf afzonderlijke zondagen doen. Een week later starten de eerste dertig tot 45 seconden durende reclamespots. Die worden een jaar lang, vijf keer in de week, op 'primetime' (tussen 19 en 22 uur) uitgezonden bij de drie grootste televisiezenders van het land.

Krantenadvertenties tegen roken

De vijf verschillende krantenadvertenties bevatten enkel tekst en zijn gedrukt in zwart en wit. Ze beschrijven de gezondheidsrisico's van roken, verslaving van roken en de gevaren van meeroken. Ook zijn er speciale advertenties die het gebrek aan gezondheidsvoordelen van light sigaretten en het bewust manipuleren van nicotinegehaltes door de tabaksindustrie aankaarten.

Dit moet er precies in de advertenties staan

Juridische strijd

De advertenties zijn de consequentie van een al bijna dertig jaar durend juridisch gevecht tussen de Amerikaanse overheid, de antirooklobby en tabaksfabrikanten. In 2006 deed de rechter een 1700 pagina's tellende uitspraak. Een van de consequenties die de rechter stelde was dat de tabaksindustrie officieel naar buiten moest treden met informatie over de gevaren van roken. Jarenlang juridisch getouwtrek over de gebruikte taal en vorm van deze berichten volgde. Daar is nu een einde aan gekomen.

Tabaksindustrie wist van gezondheidsrisico's

De uitspraak uit 2006 stelt dat de tabaksindustrie wist dat de sigaretten mensen ziek maakten en verslavend waren, maar dat bewust publiekelijk ontkende en bagatelliseerde. Ook acht de rechter bewezen dat de fabrikanten de hoeveelheid nicotine manipuleerden, mensen voorhielden dat light sigaretten gezonder zouden zijn, bewust hun reclames op jeugd richtten en dat ze logen over de gevolgen van meeroken. Ook vernietigde de industrie gevoelige documenten die hun maatschappelijke positie veroordeelden.

Nederlands proces tegen tabaksindustrie

Ook in Nederland lijkt het erop dat een vergelijkbare strafzaak eraan zit te komen. Een groep longpatiënten en KWF kankerbestrijding deden eerder aangifte van zware mishandeling tegen vier grote tabaksfabrikanten. Het OM besluit waarschijnlijk dit jaar nog of ze overgaat tot vervolging.

Bron: AD, Masslive