Overtredingen van het reclameverbod door tabaksfabrikanten worden zelden opgemerkt door de inspectie - laat staan bestraft. Dat concludeert onderzoeksplatform The Investigative Desk na analyse van tien jaar inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De resultaten zijn gepubliceerd in Vrij Nederland. 'Terwijl het te bewaken veld in de laatste twee decennia complexer, onoverzichtelijker en vermoedelijk ook groter is geworden, doet de handhaver niet meer, maar minder.'

Uit de analyse blijkt dat de handhaving op het reclame- en sponsorverbod als gevolg van een personeels- en middelentekort ernstig tekortschiet. In tien jaar zijn rond zeshonderd boetes uitgedeeld, maar vooral aan particuliere overtreders. De industrie gaat met minder dan vier boetes per jaar praktisch vrijuit. De boetehoogtes bleken bovendien weinig doordacht, stellen de onderzoekers.

Juridische strijd

Daar komt nog bij dat iedere boeteoplegging leidt tot een jarenlange juridische veldslag. Vertragingstactieken die de industrie toepast zijn volkomen legaal. Uiteindelijk mondt vrijwel iedere beroepszaak uit in een matiging van de opgelegde boete.

Bron: ANP MediaWatch / Vrij Nederland