Uit tests met een nieuwe methode blijkt dat kip veel meer resistente bacteriën bevat dan tot nu toe gedacht. Dat meldt Trouw. Zo blijkt het percentage kip in supermarkten met bacteriën die ongevoelig zijn voor het cruciale antibioticum colistine veel hoger dan in eerdere testen. Dit leidt tot grote risico’s bij patiënten met een infectie. Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia ziekenhuis in Breda verklaart tegenover de krant dat hij zich zorgen maakt, maar spreekt niet van een acuut gevaar.

Sinds 2009 voert een onderzoeksgroep in het Bredase ziekenhuis testen uit op vlees in relatie tot overgevoeligheid voor antibiotica. Kluytmans leidde het onderzoek naar de resistente bacteriën in supermarktkip. Hoewel het om een beperkte testomvang van 214 kippen uit vier supermarkten gaat, is de microbioloog van mening dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit verder moet uitzoeken.

Colistine

Als bij een bacteriële infectie geen enkele andere antibiotica aanslaan, gebruiken artsen antibioticum colistine als laatste redmiddel. Kluytmans uit tegenover Trouw zijn zorgen over de resultaten van zijn onderzoek. Van de vrije-uitloopkippen was veertien procent besmet met bacteriën die resistent zijn voor colistine. Bij gewone kippen lag dat percentage op dertig procent.

Volgens de arts-microbioloog leidt de resistentie van bacteriën in Nederland nog niet tot acuut gevaar, omdat colistine nagenoeg niet gebruikt wordt. Dit omdat andere antibiotica voldoende werken, maar in Zuid-Europa ligt dat volgens Kluytmans anders. ’In Griekenland en Italië bijvoorbeeld. Daar gaan nu de alarmbellen af.’

Oorsprong onbekend

Het onderzoek stamt uit 2015, maar de resultaten zijn onlangs pas gepubliceerd. Kluytmans wil voorkomen dat mensen denken dat Nederlandse pluimveehouders massaal hun dieren met antibiotica behandelen. ‘Duitsland gebruikt veel colistine. Spanje en Italië gebruiken zelfs ongelofelijk veel.’ Het is volgens de dokter onduidelijk waar de resistente supermarktkippen vandaan komen. ‘De labels zeggen niet waar de kippen zijn opgegroeid, geslacht of verpakt.’ Hij dringt dan ook aan op een officieel onderzoek door de NVWA. ‘Dan is de verkoper verplicht te achterhalen waar de dieren zijn geweest.’

Kluytmans wil niet kwijt welke supermarkten hij heeft onderzocht. Daarvoor is het onderzoek nog te klein, wat leidt tot een te groot risico op toeval. In één supermarkt was slechts twee procent van de kip besmet met resistente bacteriën, in een andere negentien procent en in de resterende twee supermarkten ging het om 39 procent. Dat verschil is volgens de arts veel te groot. ‘Als de een goed zonder kan, waarom dan de ander niet?’ Volgens de onderzoeker ligt de taak om dat te onderzoeken bij de NVWA.

Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Zorg.nu maakte eerder een uitzending over antibioticaresistentie. Bacteriofagen zouden een alternatief kunnen zijn.

Bekijk het fragment

Bron: Trouw