Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil.

'Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen', garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond. 'Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog'.

'Lang geduurd'

De supermarkten balen ervan dat het zo lang heeft geduurd. 'Tijdens het crisisoverleg hebben we gisteren ook maximale snelheid geëist, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de consument. Ik ben blij dat we die duidelijkheid vandaag hebben gekregen', zegt Roorda.

Overzicht besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf donderdag een lijst vrij met testresultaten, waaruit blijkt dat eieren van 138 bedrijven van de insecticide bevatten. Supermarkten kunnen aan de hand van die lijst bepalen welke eieren uit de schappen moeten. De NVWA gaf eerder donderdag al aan dat ze de onzekerheid bij consumenten wilden weghalen.

Eerder deze week kreeg het CBL al een lijst met zo'n veertig codes van pluimveebedrijven waar aantoonbaar fipronil is gebruikt. Die eieren zijn al teruggehaald. In totaal legde de NVWA 180 pluimveebedrijven stil, ongeveer twintig procent van het totale aantal.

Bekijk het overzicht op de website van de NVWA

'Supermarkten moeten zelf eieren terughalen'

Een woordvoerder van de NVWA benadrukte donderdagavond dat de branche zelf verantwoordelijk is voor het terughalen van de besmette eieren. 'Als toezichthouder houden wij dat uiteraard in de gaten.'

Bron: ANP