Ieder jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen. Het onderzoek van het ECDC is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek van het ECDC blijkt ook dat zeker 75 procent van de mensen die besmet wordt door een dergelijke superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis. Volgens specialisten is zeker 70 procent van de bacteriën al resistent tegen in ieder geval één veelgebruikt antibioticum.

Bestand tegen allerzwaarste antibiotica

Sommige bacteriën zijn volgens het onderzoek al bestand tegen de allerzwaarste antibiotica. Die middelen werden alleen toegediend als allerlaatste redmiddel, als de rest niet werkte. Dat betekent dat sommige infecties niet meer behandeld kunnen worden.

Het ECDC denkt dat dit probleem alleen aangepakt kan worden als er een oplossing komt voor heel Europa.

Bacteriofagen als oplossing?

Door het vele gebruik van antibiotica raken steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. Als antibiotica niet meer werken, hebben we nu geen alternatieven en zouden we straks weer kunnen overlijden aan een simpele blaasontsteking.

Er moet vaart worden gezet achter de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden voor veel geneesmiddelen. Dokters van Morgen toont twee veelbelovende oplossingen: Bacteriofagen en poep.

Kijk de uitzending van Dokters van Morgen over bacteriën

Bron: ANP