Studenten die met een speciale studiepil hopen hun concentratievermogen te verhogen komen bedrogen uit, zo stelt De Telegraaf. Volgens deskundigen werkt het 'wondermiddel' niet.

De studiepil wordt steeds populairder. Er zijn talloze soorten te koop bij de drogist en supermarkt en is vaak heel duur. Een capsule zou je na inname urenlang een goede concentratie moeten bezorgen en het middel zou vanwege de natuurlijke stoffen een beter alternatief zijn voor ritalin of ongezonde energiedrankjes.

Wondermiddel 

'Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo een wondermiddel bestaat niet', verwoordt Marcel Bouvy, als farmacoloog verbonden aan de Universiteit Utrecht, zijn scepsis. Ook rijzen de zorgen over de gezondheidseffecten.

'Concentratiepil nemen is zinloos'

Volgens Lolkje de Vries, woordvoerdster van het Voedingscentrum, is het nemen van een concentratiepil zinloos. 'Van cafeïne word je iets alerter, maar dat zit ook gewoon in een kop koffie. Van de andere stoffen is gewoon niet bewezen dat ze enig effect hebben op je concentratie of energiepeil.'

Bron: ANP Mediawatch / De Telegraaf