Veehouders en fokkers in de EU mogen antibiotica vanaf 2022 in principe niet meer preventief toedienen aan koeien, varkens of kippen, maar alleen nog als een veearts een recept heeft uitgeschreven. Jaarlijks sterven in de EU 25.000 mensen aan een infectie die niet meer is te behandelen door antibiotica resistentie.

Het Europees Parlement heeft dinsdag een politiek akkoord hierover met grote meerderheid bekrachtigd.

In Nederland is het routinematig en preventief gebruik van antibiotica voor vee al langer verboden. Die praktijk wordt nu de Europese standaard, aldus VVD-Europarlementariër Jan Huitema (VVD). 'Dit is goed voor dier, milieu en de concurrentiepositie van de Nederlandse boer.'

Ook exporteurs buiten EU moeten zich aan de regels houden

Handelspartners van buiten de EU moeten zich ook aan de regels houden bij de export van dierlijke producten naar Europa. 'In Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oekraïne wordt nog steeds antibiotica als groeibevorderaar gebruikt. Gevaarlijk voor mens en dier, voor onze voedselvoorziening', zegt Annie Schreijer-Pierik (CDA).

Bacteriofagen

Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica en mensen kunnen immuun raken. Een bacteriofaag is een killervirus dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken. 

Bekijk hier het dossier over bacteriofagen

Bron: ANP