Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten dinsdag tijdens een persconferentie bekend dat de coronamaatregelen niet afgeschaald worden voor de feestdagen. Aanvullende maatregelen werden zelfs niet uitgesloten als de besmettingscijfers blijven stijgen.

Na weken van dalingen steeg het aantal mensen dat positief werd getest op het coronavirus weer afgelopen week. Rutte stelde dat Nederland zich op een tweesprong bevindt: of de cijfers gaan de goede kant op, waardoor de druk op de ic's wordt verminderd, of de cijfers stijgen, waardoor er strengere maatregelen nodig zijn.

Minder Pfizer-vaccins voor Nederland

Hugo de Jonge maakte verder bekend dat Nederland naar verwachting 507.000 vaccins van Pfizer in de eerste week van januari krijgt. Dat is bijna de helft van de miljoen vaccins waar het kabinet eerder op rekende. 

De Jonge stelde dat het doel nog steeds is om zo vroeg mogelijk in januari met vaccineren te beginnen. De datum 4 januari, die hij eerder als begindatum noemde, werd hier niet opgeplakt. 

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en medewerkers uit de gehandicaptenzorg en de thuiszorg zullen als eerste ingeënt worden. Bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperkingen zullen met het vaccin van Moderna worden ingeënt.

De GGD's hebben verschillende locaties op het oog voor de vaccinatie van zorgpersoneel. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland geeft aan dat er zo'n dertig locaties in Nederland komen om de eerste groepen zorgpersoneel in te enten.

Experimenten in sport- en cultuursector

Hoewel er dus geen versoepelingen komen, is het kabinet wel van plan proeven uit te voeren met meer publiek in de sport- en cultuursector. Het kabinet wil op deze manier onderzoeken hoe mensen op een verantwoorde manier evenementen kunnen bezoeken. In de horeca worden geen proeven uitgevoerd. 

'Op weg naar derde golf'

Diederik Gommers, hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC in Rotterdam stelde ondertussen dat het goed mogelijk is dat Nederland op weg is naar een derde golf. Gommers maakt zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Een verklaring voor het oplopende aantal besmettingen is volgens Gommers lastig aan te wijzen. 

Maatregelen tijdens feestdagen massaal genegeerd

Uit een onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders niet van plan is zich tijdens de feestdagen aan de geldende maatregelen te houden.

Zij zeggen meer dan de toegestane drie gasten te zullen ontvangen tijdens kerst. Een groot deel van de Nederlanders lijkt zo'n sterke behoefte te hebben zich na een moeilijk jaar tijdens de feestdagen te omringen met familie en vrienden, dat ze sterk overwegen zich niet aan de regels te houden.