Je zorgtoeslag niet meer op je eigen rekening ontvangen, maar direct laten overmaken naar de zorgverzekeraar. Dat is een voorstel van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De RVS stelt dat de zorgtoeslag nu te vaak zou worden gebruikt voor andere doeleinden dan waar het voor is bestemd: de zorgpremie betalen.

In het rapport 'Eenvoud loont. Oplossingen om schulden te voorkomen' schrijft de RVS dat veel schulden voorkomen zouden kunnen worden als het beleid rondom overheidstoeslagen vereenvoudigd wordt. Wanneer het huidige systeem minder ingewikkeld wordt, zou dat voor sommige Nederlanders het risico op schulden verlagen.

'Voorkomen dat de premie onbetaald blijft'

Wanneer de zorgtoeslag direct wordt overgemaakt naar de verzekeraar en niet naar de verzekerde, wordt een groot deel van de premie al betaald. Dit zou moeten voorkomen dat de premie onbetaald blijft en zorgt er voor dat de zorgtoeslag gebruikt wordt waar deze voor is bedoeld. De premie wordt dan maandelijks lager: je betaalt het deel dat overblijft wanneer je jouw zorgtoeslag aftrekt van het bedrag dat je aan premie betaalt.

'Misbruik voorkomen'

Voorzitter van de RVS, Pauline Meurs, zegt: 'Mensen met inkomensondersteuning hebben gemiddeld te maken met dertien verschillende regelingen. Veel mensen raken verstrikt in dit web van regelingen die bovendien allemaal een andere kant op wijzen'. Het voordeel van deze maatregel zou zijn dat misbruik wordt voorkomen, omdat de subsidie gebruikt wordt waar het voor is bedoeld. De RVS roept in hun advies overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties op om de oplossingsrichtingen in de praktijk te brengen.

Zorgtoeslag: wanneer heb je hier recht op?

Bron: RVS/ZorgWijzer