De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veehouders opgeroepen te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren, omdat hierdoor de kans op resistente bacteriën toeneemt. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd.

Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of ze preventief te beschermen tegen ziektes.

'Verbied belangrijke antibiotica bij dieren'

Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar dieren. En dat moet fors lager. De FDA (Food and Drug Administration) gaat nog een stap verder en wil dat medisch belangrijke antibiotica niet mogen worden gebruikt voor groeibevordering bij dieren.

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. De European Food Safety Authority (EFSA) bracht begin dit jaar een rapport naar buiten waaruit blijkt dat jaarlijks 25.000 mensen sterven aan zogenaamde superbacteriën. Het rapport wijst erop dat verkeerd en overmatig antibioticagebruik ervoor zorgt dat resistentie tegen medicijnen toeneemt. De bacteriën gaan op zoek naar een manier hoe ze toch kunnen overleven en dus de medicijnen kunnen verslaan.

Voorzichtig

Wetenschapper Mike Catchpole van de EFSA benadrukt het belang van zorgvuldig antibioticagebruik. 'Het is ontzettend belangrijk dat het gebruik van antibiotica bij mensen en dieren op een voorzichtige manier gebeurt. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat antibiotica blijven werken.'

Verschillen in Europa

Marta Hugas, van het EFSA, ziet duidelijke verschillen in resistentie op het Europees continent. Het noorden en westen van Europa scoort veel beter dan het Oost- en Zuid-Europa. Zij denkt dat dit door de scherpe aanpak komt. 'In landen waar actie is ondernomen om het gebruik van antibiotica bij dieren te verminderen of te vervangen, zie je veel lagere levels van antimicrobiële resistentie.'

Uitzending over bacteriofagen

Zorg.nu en Dokters van Morgen besteedden eerder aandacht aan bacteriofagen. Deze bacteriëndoders zijn een mogelijk levensreddend alternatief voor antibiotica bij de bestrijding van multiresistente bacteriën.

Lees hier alles over bacteriofagen

Bron: ANP