Het aandeel zorgmedewerkers dat psychische zorg ontvangt, is de afgelopen vier jaar met 40 procent gestegen. Vooral werknemers onder de 25 jaar hebben vaker psychische problemen. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 210.000 zorgmedewerkers bij 385 instellingen, meldt Trouw.

Het onderzoek werd uitgevoerd door IZZ, het ledencollectief van werknemers en werkgevers in de zorg. ‘Dit is een enorme stijging’, zegt Anouk ten Arve, programmamanager voor gezond werken in de zorg bij IZZ. De personeelstekorten spelen volgens haar zeker een rol in de forse toename van psychische zorg voor medewerkers.

Uitval medewerkers door hoge werkdruk

Volgens Ten Arve zijn veel organisaties in een negatieve spiraal beland. ‘Wat wij veel terughoren van onze leden, is dat er geen vet meer op de botten zit. De werkdruk gaat omhoog, waardoor mensen uitvallen. Daardoor verslechtert het werkklimaat en vallen nog meer mensen uit.’

Geestelijke gezondheidszorg voor zorgpersoneel

Van de zorgmedewerkers die aan het onderzoek meededen, kreeg meer dan de helft psychische hulp van een praktijkondersteuner bij de huisarts. Dit is de meest laagdrempelige vorm van geestelijke gezondheidszorg (ggz). 25 procent ging naar een psycholoog in de basis-ggz voor behandelingen van bijvoorbeeld angststoornissen en depressies. 20 procent van de mensen die in 2018 hulp zocht, kwam in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg terecht.

Bij zo’n 25 procent van het zorgpersoneel met psychische klachten is zeker dat deze voortkomen uit het werk, aldus Ten Arve. 

Jongeren missen begeleiding door bezuinigingen

‘Jongeren vinden het prima om hard te werken, maar willen wel toetsen of ze het goed doen’, aldus de programmamanager. ‘Ze willen goede zorg leveren, maar twijfelen of ze het niveau kunnen halen. Omdat er veel overlegstructuren zijn wegbezuinigd, kunnen jongeren houvast en begeleiding missen, waardoor ze vastlopen.’ 

Elise Merlijn van vakbond FNV: ‘Als jongeren snel psychische problemen ontwikkelen als ze gaan werken, dan zijn ze eerder geneigd om de sector te verlaten.’

Ook IZZ noemt de cijfers ‘alarmerend’ en begint met een vervolgonderzoek naar ondersteuning voor jonge zorgmedewerkers om mentaal gezond te blijven. 

Bron: ANP MediaWatch / Trouw