De afgelopen jaren is het een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Er is voor patiënten een geneesmiddelentekort. De stijging van geneesmiddelentekorten begon in 2011 en zit sindsdien in de lift. Uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) blijkt zelfs dat er sinds 2012 een verdubbeling heeft plaatsgevonden.

Een van de medicijnen die al een jaar niet meer geleverd wordt, is het schildkliermedicijn Thyrax. In de uitzending van Radar Radio op 28 januari komt schildklierpatiënt Corrie Kesbergen aan het woord. Zij gebruikte het medicijn al 17 jaar lang, maar moest in februari 2016 plotseling stoppen. Sindsdien gebruikt zij andere medicijnen, echter gaan deze gepaard met bijwerkingen.

Oorzaak

Op zoek naar de oorzaak. Hoe komt het dat er zo’n gebrek is aan geneesmiddelen in Nederland? De productie van het geneesmiddel kan voor een periode verlaagd zijn. Resultaat hiervan is minder doorstroom van geneesmiddelen naar de apotheker. Een andere oorzaak is het sluiten of een verhuizing van een fabriek.

In de studio van Radar Radio verklaart Merit Boersma, vertegenwoordiger namens de geneesmiddelensector, de oorzaak van de leveringsproblemen. Zij geeft als mogelijke oorzaak het gebrek aan grondstoffen, een fout in de productie en het beleid van onze overheid. Het beleid dat de overheid heeft heet het preferentiebeleid. 'Ze hebben een voorkeur voor wat goedkopere middelen. Een zorgverzekeraar mag een preferentie uitspreken voor een bepaald middel, oftewel: we kopen dat middel van die fabrikant. Dat houdt in dat middelen van andere fabrikanten minder beschikbaar kunnen zijn.'

Presentatrice Mischa Blok vat het als volgt samen: zorgverzekeraars kopen de goedkoopste medicijnen. Kesbergen windt zich op over het preferentiebeleid. 'Daar gaan we als patiënt toch niet mee akkoord. Je wordt opgescheept met het goedkoopste geneesmiddel en je moet je maar zien te redden met de bijwerkingen.'

Hoe nu verder?

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er vanaf 1 januari een meldpunt opgezet waar (aankomende) tekorten van geneesmiddelen gemeld kunnen worden. Farmaceuten die verantwoordelijk zijn voor een medicijntekort kunnen een hoge boete verwachten als een wetswijziging van het VWS doorgevoerd wordt. Daarnaast is het VWS bezig met het opstellen van een lijst met 'twintig mogelijke maatregelen om tekorten te voorkomen, te verhelpen of alternatieven aan te bieden'. De 'werkgroep geneesmiddelentekorten' is verantwoordelijk voor die lijst.

Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan het preferentiebeleid. Hier vind je meer uitleg over dit onderwerp.

Bron: Radar