De oogmetingen bij opticiens leveren zeer verschillende uitkomsten op. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De verschillen tussen de metingen bleken groot. Bij elke keten is er wel een oogmeting die sterk afwijkt van de overige metingen bij dezelfde proefpersoon, aldus de Consumentenbond. Uit de proef bleek dat consumenten de grootste kans hebben op een goede oogmeting bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die afweek van de overige metingen.

Eyelove vaakst afwijkende oogmeting

Hoewel bleek dat geen enkele optiekketen het duidelijk beter doet dan de rest, kwam Eyelove wel het vaakst tot een afwijkende oogmeting. Ook scoorde het bedrijf het laagst op de klantervaring.

'Geen enkele keten springt er positief of negatief uit'

Een woordvoerder van Eyelove ziet op basis van de proef geen reden tot zorgen voor consumenten, zegt hij in een reactie. 'Geen enkele keten springt er echt positief of negatief uit. In grote lijnen is het overal ongeveer hetzelfde. Het gaat om verschillen achter de komma. De claim van andere opticiens dat hun metingen zoveel beter zijn dan de onze, is duidelijk overdreven. Veruit het grootste deel van onze klanten is tevreden met zijn bril, terwijl wij goedkoper zijn dan andere ketens.'

Oogmeting kan beïnvloed worden door verkoudheid

Volgens de Consumentenbond is een oogmeting geen exacte wetenschap, maar kan deze beïnvloed worden door het tijdstip van de dag of bijvoorbeeld een verkoudheid. De bond adviseert consumenten die ontevreden zijn over hun nieuwe bril, terug te gaan naar de winkel. De meeste opticien-ketens beloven dan een andere bril of geld terug te geven.

Bron: ANP