Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden, blijkt uit cijfers die NRC heeft opgevraagd bij de landelijke politie.

De stijging was het sterkst in de politieregio's Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Nederland. Alleen in Noord-Holland was sprake van een lichte daling. Het aantal incidenten is het grootst in Amsterdam.

Agenten rukken volgens de krant dagelijks uit na meldingen over verwarde mensen, variërend van een psychiatrisch patiënt die naakt op straat loopt tot een vrouw die stemmen hoort en de buren 's nachts wakker houdt met haar geschreeuw. Het gaat om 'kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen en die gewoon goede, passende hulp nodig hebben', zegt de politie.

Bezuinigingen in de zorg

Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiend aantal incidenten met verwarde mensen. De meest voor de hand liggende is dat er door bezuinigingen in de zorg minder bedden beschikbaar zijn in psychiatrische instellingen, waardoor patiënten vaker gewoon in woonwijken wonen. 'Als burgers hulp nodig hebben omdat zij mensen met gedrag zien dat zij niet begrijpen, bellen zij in toenemende mate de politie omdat er geen alternatief lijkt te zijn. Terwijl dit soort meldingen vaak niet gaat over gedrag dat overlast gevend, crimineel of gevaarlijk is', aldus de politie.

'Bezorgde burgers zouden een laagdrempelig, goed bekend, 24/7-meldpunt moeten kunnen bellen om hulp te krijgen. Politie-inzet is daarvoor niet het juiste antwoord.'

Lees ook: Landelijk nummer voor verwarde mensen aangekondigd

Bron: ANP