Het aantal sterfgevallen onder hartpatiënten neemt af wanneer hartcentra elkaars gegevens kunnen inzien, zo meldt de NOS op basis van onderzoek. Uit het promotieonderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en bestuurder bij de Nederlandse Hart Registratie, blijkt dat bijvoorbeeld het delen van succesvolle operatiemethodes een daling van de sterftecijfers teweeg kan brengen. 

Van Veghel deed in het Catharina Ziekenhuis onderzoek naar de nieuwe werkwijze en kon concluderen dat het aantal sterfgevallen is gedaald bij bypassoperaties en bij een vervanging van de hartklep. Ook bij de behandeling van hartritmestoornissen was er sprake van een daling van de complicaties. 

Eigen initiatief

De nieuwe werkwijze ontstond in 2012 uit initiatief van de twee grootste hartcentra in Nederland: het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Zij besloten hun resultaten te publiceren en hebben inmiddels veertien van de zestien hartcentra in Nederland hetzelfde zien doen. Ook werken nu negen van de veertien dottercentra in Nederland op deze manier samen. 

Overnemen methodes

'Je kunt nu bijvoorbeeld als je merkt dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling beter doet dan jouw ziekenhuis daarheen gaan om te kijken hoe zij het aanpakken en die methode overnemen', vertelt cardioloog Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis tegen NOS. 

Een voorbeeld is de zogenoemde 'safety check' bij bypassoperaties. Deze extra procedure werd alleen bij een ziekenhuis in Zwolle gebruikt, maar is inmiddels overgenomen door meerdere hartcentra nadat het Zwolse ziekenhuis positieve behandelresultaten had gepubliceerd. 

Bron: NOS