Steeds meer medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgen te maken met verbale en fysieke agressie. Een groot deel voelt zich hierdoor niet altijd veilig tijdens het werk. Dit blijkt uit de barometer Gehandicaptenzorg die Totta Research in opdracht van de FNV samenstelde. Voor het onderzoek werden 3310 werknemers bevraagd.

In totaal 61 procent heeft steeds vaker te maken met verbale agressie en 47 procent met fysieke agressie. Volgens de werknemers neemt de agressie toe omdat het werk met minder mensen gedaan moet worden. Er is steeds minder tijd voor persoonlijke aandacht en zorg voor de cliënten. Cliënten reageren hierdoor steeds agressiever op hun begeleiders. Werkgevers treden vaak niet goed op bij gevaarlijke of agressiesituaties, vinden de ondervraagden.

'De werkgever dient een veilige werkomgeving te bieden met echte banen en aangepaste omstandigheden als de gezondheid van zorgmedewerkers hierom vraagt. Hierover leggen we graag goede afspraken vast in de nieuwe cao', zegt Karim Skalli, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Bron: ANP