Vallen is de achtste belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar overleden er 3.300 mensen aan de gevolgen van een val. Dat is zestien procent meer dan dat jaar daarvoor.

Mogelijk ligt het aantal nog hoger, denkt het CBS. Het kan zijn dat veel sterfgevallen door een valpartij worden aangemerkt als 'onbekende letseloorzaak'.

Lees ook: Vallen wordt steeds meer ouderen fataal

'Meeste valpartijen gebeuren thuis'

Het merendeel van de valpartijen gebeurt thuis en het gaat vaak om situaties die te voorkomen waren, stelt Christiaan Oudshoorn, internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC. 'Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd in hun eigen woning, maar daar horen ook maatregelen bij. En die vergeten we.' Aanpassingen in de woning zoals goede verlichting en lage drempels kunnen het valrisico voor ouderen beperken.

Ouderen zijn steeds actiever

Oudshoorn zegt ook dat de toename van valpartijen veroorzaakt kan worden door het feit dat ouderen steeds actiever zijn: 'Ze tennissen, zitten op de e-bike, zijn veel op reis. Dat is allemaal mooi, maar die activiteit tot op hoge leeftijd brengt ook risico's met zich mee.'

ANBO wijst op het gevaar van slaapmiddelen

Door ouderenorganisatie ANBO wordt gewezen op het gevaar van slaapmiddelen. 'Die werken vaak de volgende dag nog door en dat leidt tot veel ongelukken. De slaapmiddelen worden veel te makkelijk voorgeschreven aan ouderen, het is lang niet altijd nodig. En ouderen moeten beseffen dat ze een dag na inname nog duizelig kunnen zijn', zegt Atie Schipaanboord van de ANBO.Eerder werd bekend dat dementie de voornaamste doodsoorzaak is. Bron: AD