Startende verzorgenden verdienen zo weinig dat ze nauwelijks in hun dagelijks levensonderhoud kunnen voorzien. Dat motiveert hen niet om in de zorg te blijven werken, concludeert een belangrijke adviesraad. Een oplossing kan 'geen dag langer wachten'.

Voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) maakt zich in het AD zorgen over de financiële positie van verzorgenden, zo blijkt uit het dinsdag te verschijnen kabinetsadvies Applaus is niet genoeg.

Daarin staan aanbevelingen om de uitstroom tegen te gaan. De voormalige PvdA-bewindsvrouw noemt de situatie van verzorgenden met een deeltijdbaan 'precair'. 'Het is op die manier moeilijk om economisch zelfstandig te zijn.'

Bruto inkomen van 1115 euro nodig om je eigen broek op te houden

Om je eigen broek te kunnen ophouden, stelt het CBS, is een bruto inkomen van 1115,94 euro nodig. Het startsalaris van een verzorgende, die 22 uur per week werkt, ligt daar met 1141,20 euro maar 25 euro boven. Doordat het werk vooral om piekuren draait, is het lastig meer te werken. Als dat al lukt, gaat het geld naar kinderopvang. 'Dan loont het niet,' zegt Bussemaker.

Bron: ANP MediaWatch / AD