Het gaat goed met de aanmeldingen voor stamceldonatie, maar die kosten tegelijk ook veel geld. Volgens donorbank Matchis is het budget nog niet op, maar begint het wel op te raken. Dat meldt de NOS donderdag.

'Elke aanmelding kost ongeveer 35 euro. We moeten een wattenstaafje naar het lab sturen. Daarvan wordt een weefselprofiel gemaakt dat vervolgens wordt vergeleken met profielen van patiënten. Zo kan een match ontstaan', vertelt directeur Jaap Dijkman in het NOS Radio 1 Journaal.

Er zijn volgens hem wel veel donoren nodig, want de kans dat een match wordt gevonden is 1 op 50.000. 'Een miljoen donoren zou optimaal zijn.'

Media-aandacht voor stamceldonaties

De Duitse voetballer Lennart Thy, die nu uitkomt voor de Nederlandse club VVV-Venlo, doneerde zeven jaar geleden dna om in de toekomst iemand met bloedkanker te kunnen helpen. Vorig seizoen liet hij een voetbalwedstrijd schieten omdat hij werd opgeroepen stamcellen te doneren. De media-aandacht die Thy met zijn 'heldendaad' kreeg, zorgde volgens Dijkman voor een groter bewustzijn van stamceldonatie onder de bevolking.

Ook Laura van der Weide zorgde in mei voor meer donoren. Zij plaatste een bericht over haar zieke vriend Pim, die een agressieve vorm van leukemie heeft. Hierin riep ze op tot aan te melden als stamceldonor.Dit leidde uiteindelijk tot 20.000 aanmeldingen binnen een paar dagen, waarvan een deel officieel is geregistreerd.

Het aantal donoren van dit jaar staat op 60.000. Met het huidige budget kunnen er volgens Dijkman nog wel zo’n 5000 bij. 'Maar we weten niet of we het gaan redden als er morgen een nieuwe Lennart Thy opstaat.'

Bron: NOS