Als je veel sport is de kans groter dat je een hartaanval overleeft. Dat beweren onderzoekers van de Copenhagen City Heart Study.

Het onderzoek startte in 1976 met 14.223 mensen die nog nooit een hartaanval of beroerte hadden gehad. De deelnemers werden in vier categorieën ingedeeld, afhankelijk van in welke mate zij bewegen: sedentair (zittende levensstijl), licht, gemiddeld en hoog. Van alle deelnemers die tot 2013 werden gevolgd, kreeg 1664 een hartaanval. Van die groep overleden er 425 mensen aan de gevolgen van de hartaanval.

De onderzoekers beweren dat iemand die veel beweegt 47 procent meer kans heeft om een hartaanval te overleven, dan iemand die helemaal niet beweegt. Beweeg je matig tot gemiddeld, dan is de kans op overleven na een hartaanval 32 procent groter, dan wanneer je helemaal niet zou bewegen.

'Resultaten hebben verdere bevestiging nodig'

Een van de onderzoekers zegt dat de resultaten van het onderzoek nog niet onomstotelijk bewezen zijn. 'De resultaten zullen verdere bevestiging nodig hebben voordat we aanbevelingen kunnen doen.'

Mogelijke verklaringen

De onderzoeker geeft wel een mogelijke verklaring. 'Het zou kunnen dat mensen die bewegen meer bloedvaten ontwikkelen. Wanneer het hart vervolgens met een blokkade te maken krijgt, zorgen deze vaten ervoor dat het hart voldoende bloed blijft krijgen. Ook zou sporten de chemische samenstelling van het bloed kunnen verbeteren, waardoor het bloed beter blijft stromen en het hart goed herstelt na een hartaanval.'

Bron: Nu.nl