Alle poliklinieken en de spoedeisende hulp bij VUmc in Amsterdam zijn dinsdag gesloten wegens een grote ICT-storing. 'De duur van de storing is onbekend', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Volgens haar is er een computerstoring waardoor patiëntendossiers niet ingezien kunnen worden. Door de storing is het voor medisch personeel niet mogelijk om in te loggen. Ook de toegang tot mailprogramma's is geblokkeerd. 'Daardoor is het niet veilig om patiënten te behandelen. Er wordt hard gewerkt om de storing op te lossen. De oorzaak is nog onbekend', aldus de zegsvrouw.

1000 tot 1500 patiënten gedupeerd

Patiënten worden ondergebracht in andere ziekenhuizen. Ook zijn ze gebeld om nieuwe afspraken in te plannen. Het gaat volgens de zegsvrouw om 1000 tot 1500 patiënten. Mensen die acute zorg nodig hebben worden wel behandeld. Ook de geplande opnames in het ziekenhuis gaan door.

Patiënten die met de ambulance naar de spoedeisende hulp moeten, worden naar andere ziekenhuizen gebracht. De storing begon dinsdag halverwege de ochtend.

Update 09.47 uur 24-10-2018:

De poliklinieken van het VUmc in Amsterdam blijven tot zeker 12.00 uur dicht. Om 11.00 uur is bekend of ook de afspraken die voor vanmiddag staan gepland moeten worden geannuleerd, laat een woordvoerder weten.

'De storing is nog niet opgelost, we vorderen wel. Medewerkers krijgen groepsgewijs weer toegang tot de systemen. De zorgafdelingen hebben hierbij prioriteit', aldus de zegsman. 'Alle acute zorg functioneert normaal.' Ook de geplande opnames in het ziekenhuis gaan gewoon door.

Bron: ANP