Als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanaf 1 juli actief de nieuwe richtlijnen voor de intensive care gaat controleren, dreigt voor 40 procent van de algemene regionale ziekenhuizen sluiting van deze afdeling. Voor de afdeling spoedeisende hulp zijn de gevolgen nog groter. Van de dertig regionale ziekenhuizen voldoen er 22 niet aan het nieuwe kwaliteitskader spoedzorg, meldt Trouw.

De cijfers komen uit een doorrekening van het zorgconsultancybureau Gupta, die de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Saz) liet uitvoeren. Volgens de nieuwe kwaliteitskaders moet op de intensive care vanaf deze zomer overdag en in het weekeinde altijd een medisch specialist rondlopen.

Arts met minimaal twee jaar ervaring

De afdeling spoedeisende hulp krijgt te maken met een vergelijkbare eis. Zo moet op elke spoedeisende hulpafdeling altijd een arts aanwezig zijn met minimaal twee jaar ervaring. De invoering van deze eis is uitgesteld omdat de regionale ziekenhuizen en verzekeraars eerst willen weten wat dat gaat kosten. Voor de regionale ziekenhuizen in totaal miljoenen euro's, zo laat de Saz op basis van de doorrekening weten.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw