Nederlandse klinieken die werken met donorsperma, hebben verzuimd om anonieme spermadonoren te vragen of ze alsnog bereid zijn hun anonimiteit op te geven als biologische kinderen om contact vragen.

De klinieken hadden deze vraag volgens wetgeving die in 2004 in werking trad wel moeten stellen. Slechts één kliniek benaderde daadwerkelijk alle donoren, constateert Nieuwsuur uit eigen onderzoek. Hierdoor zijn sommige donoren anoniem gebleven terwijl zij best gevonden willen worden.

Tot 2004 anoniem doneren

Tot 2004 was anoniem sperma doneren mogelijk. Kinderen die waren verwekt met sperma van een anonieme donor, kregen dan niet te horen wie hun biologische vader was. Sinds de wetswijziging gaat het recht van kinderen om dit wel te weten te komen boven de anonimiteit van donors. Mannen die voor die tijd sperma doneerden, mogen wel anoniem blijven. Maar ze hadden hier destijds dus wel over benaderd moeten worden.

Vraag aan anonieme donoren komt alsnog

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het tegenover het tv-programma 'in strijd met de wet en buitengewoon laakbaar' dat klinieken geen contact hebben gezocht. De Nederlandse Vereniging van Obsteterie en Gynaecologie zegt in een reactie dat anonieme donoren alsnog worden benaderd als er een aanvraag van kinderen binnenkomt.

Bron: ANP