Rutger Engels, rector magnificus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zegt dat games kunnen helpen bij depressies en angsten. Deze manier werkt volgens hem vooral goed bij jongeren en kunnen in sommige gevallen net zo goed werken als de gebruikelijke therapieën.

'Games kunnen iets wat met normale therapie soms lastig lukt: jongeren lang boeien. Uitval is een groot probleem bij de behandeling van jongeren, net als het stigma rond het hebben van psychologische problemen. Jongeren vinden het vaak lastig er met elkaar over te praten', zegt Engels.

Mindlight en virtuele depressieve vriendin Lisa

Hij was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van het spel Mindlight, waarin de hoofdpersoon zijn grootmoeder moet redden uit een spookhuis. De speler kan daarmee leren angsten onder controle te krijgen. Ook hielp hij de virtuele depressieve vriendin Lisa te bedenken, die je kunt helpen en die daar dan op reageert. Zij kan depressies bespreekbaar maken in klassen.

'Ondanks prijs zijn games het waard'

'Het ontwikkelen van games is duur. Ook vind ik dat we alleen games moeten gebruiken in behandelingen als we echt zeker weten dat ze werken. Dat vraagt om goed onderzoek en ook dat is duur en kost tijd. Maar die inspanningen zijn het wat mij betreft waard', aldus Engels.

Tijdens het wetenschapsfestival Science Open zaterdag in Rotterdam vertelt de rector magnificus er meer over.

Bron: ANP