Steeds meer Amsterdammers gebruiken amfetamine (speed). Toch blijft XTC de populairste drugs onder inwoners van de hoofdstad. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Antenne Amsterdam van drugsinformatiecentrum Jellinek Preventie en het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Antenne Amsterdam baseert de resultaten over het middelengebruik op basis van drie onderdelen. Een panelstudie onder twee doelgroepen, een enquête-onderzoek en preventie-indicatoren, zoals testresultaten van drugs. Daaruit kwam dat vijf jaar geleden nog maar vijftig mensen bij Jellinek of de GGD kwamen om hun speed te testen. Vorig jaar waren dat tweehonderd gebruikers.

'Onder invloed tussen de bedrijven door'

Onderzoeker Ton Naaben legt uit hoe Amsterdamse 'agendahedonisten' het aanpakken. ‘Ze zijn druk met werk, studie, sport en sociale afspraken. Tussen de bedrijven door ruimen ze een avond in om onder invloed te raken. De volgende dag gaan ze weer door met hun drukke programma.’

Twintig procent mbo'ers heeft XTC geprobeerd

Uit de Antenne Amsterdam kwam eerder al dat cafeïnehoudende energiedrankjes, tabak, alcohol en cannabis de populairste middelen onder scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Amsterdam zijn. Een op de veertien mbo'ers slikte onlangs XTC en twintig procent van de mbo’ers heeft de drug weleens geprobeerd.

Bron: Nu.nl/Het Parool