Een speciaal soort uv-licht uit lampen van het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify is effectief gebleken bij het uitschakelen van het nieuwe coronavirus. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van een Amerikaans onderzoekscentrum voor infectieziektes, meldt de beursgenoteerde onderneming.

De onderzoekers, werkzaam aan de geneeskundefaculteit van de Boston University, onderzochten het effect van zogeheten uv C uit een lamp van Signify op het coronavirus. Na zes seconden was het virus voor 99 procent verdwenen.

Waarom zijn de resultaten van belang in de strijd tegen corona?

Volgens Signify-topman Eric Rondolat tonen de resultaten aan dat het uv-licht werkt als voorzorgsmaatregel tegen het virus. Om de strijd tegen de ziekte te steunen wil het bedrijf de technologie ook beschikbaar stellen aan andere verlichtingsbedrijven.

De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent onder meer dat andere wetenschappers dan de onderzoekers zelf nog geen oordeel hebben geveld over de kwaliteit van het onderzoek. Toch was Signify, dat zelf herhaaldelijk vergelijkbare tests heeft uitgevoerd met hetzelfde resultaat, zo zeker van zijn zaak om deze week naar buiten te treden met het onderzoek.

Niet bedoeld voor behandeling van mensen

Uv C is niet nieuw als ontsmettingsmiddel. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, meldt op zijn website dat deze vorm van straling al veertig jaar in gebruik is door wetenschappers als desinfectiemiddel tegen bacteriën en virussen. Daarbij gaat het wel uitdrukkelijk om het behandelen van materiaal en niet van mensen, want uv C is schadelijk voor de huid. Op dit moment is nog geen van Signify's uv C-lampen goedgekeurd als medisch apparaat.

Update 14:37 uur: Signify verhoogt productie van uv-lampen

De Nederlandse verlichtingsfabrikant Signify heeft hoge verwachtingen van lichtbronnen tegen virussen ten tijde van de coronapandemie. Sinds de virusuitbraak zijn de orders voor lampen met het zogeheten uv C-licht sterk gestegen. Signify verhoogt de productie van lampen en armaturen voor het ultraviolette licht daarom aanzienlijk , laat topman Eric Rondolat weten in een persconferentie.

'We zien ons orderboek hiervoor sterk verbeteren. Er is een grote orderintake voor uv C-licht, hoewel het ten opzichte van onze mondiale omzet nog niet heel belangrijk is', zei Rondolat. Om gelijke tred te houden met de toegenomen vraag, wordt de productiecapaciteit 'verveelvoudigd'.

Waarvoor kunnen de uv C-lampen gebruikt worden?

Volgens Rondolat bieden lampen met uv C een uitkomst voor bijvoorbeeld supermarkten die hun winkelwagentjes willen ontsmetten. Ook zijn er mogelijkheden in pakhuizen en lege winkels om robots met UV-C-lampen rond te laten rijden om de ruimtes te ontsmetten. Als de lampen omhoog worden gericht in een kamer of klaslokaal, kunnen ze bovendien de lucht ontsmetten.

Bron: ANP