Nederlandse ziekenhuizen gaan verschillend om met persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Ondanks de schaarste en de stijgende vraag naar hoogwaardige mondmaskers in de sector, kiezen ziekenhuizen voor meer bescherming dan de landelijke norm voorschrijft. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Zo kiezen het UMC Groningen en het Maastrichts UMC in tegenstelling tot andere ziekenhuizen ervoor om personeel dat werkt met Covid-19-patiënten in bijna alle gevallen uit te rusten met hoogwaardige FFP2-maskers. Die bieden de meeste bescherming doordat ze virusdeeltjes filteren, maar ze zijn schaars.

Veranderd advies RIVM

Mede vanwege de toegenomen schaarste adviseert het RIVM sinds half maart om in de meeste situaties een simpeler chirurgisch mondmasker te dragen. Toen er aan het begin van de coronacrisis nog voldoende middelen waren, werd medisch personeel op corona-afdelingen nog wel een hoogwaardiger FFP2-masker aangeraden.

Stap strenger

Niet alle ziekenhuizen hebben zich dus aan die richtlijn geconformeerd. 'Op advies van onze microbiologen hebben we besloten het een stap strenger te doen. We willen geen risico's nemen', zegt een woordvoerder van het Groningse UMC.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant