Een deel van de verpleeghuizen geeft partners toestemming om voor de duur van de corona-epidemie bij een bewoner in te trekken, op voorwaarde dat ook de partner binnenblijft. Dat meldt Trouw. Ook zijn er verpleeghuizen die in uitzonderlijke gevallen wel bezoek toestaan, ook aan bewoners buiten de stervensfase.

De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht laat in één geval een partner inwonen. 'Wij proberen in schrijnende situaties maatwerk te bieden', zegt Han Hendrikse, directeur van De Blije Borgh. Bij de West-Brabantse zorginstelling Surplus is intrekken 'In principe' mogelijk, en is dat in enkele gevallen ook gebeurd.

Volgens Actiz, de branchevereniging van zorginstellingen, is het 'inhuizen' van partners niet in strijd met het bezoekverbod. Een woordvoerder stelt dat er meer zorginstellingen zijn die de mogelijkheid aanbieden of willen gaan bieden.

Update 1425 uur: 'Hoop niet op gezelschap partner in verpleeghuis'

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt partners van mensen in verpleeghuizen geen hoop te koesteren dat ze in verband met de coronacrisis tijdelijk bij hun dierbare in de instelling kunnen gaan wonen. Het is maar zeer zelden mogelijk, aldus een woordvoerder.

Actiz zegt dat het erg weinig voorkomt. Alles hangt af van de instelling, de afdeling, de woonruimte van de patiënt en de sanitaire voorzieningen. Bovendien zijn de bezoekverboden voor de verpleeghuizen er niet voor niets en ook bij de eenmalige entree van de partner voor een lang verblijf kan een besmetting meekomen.

Bij Actiz vinden ze het verschrikkelijk dat echtparen elkaar nu helemaal niet in het echt kunnen zien, maar alleen online of vanachter een raam. Maar de veiligheid van iedereen vereist die maatregel, aldus een zegsman.

Bron: ANP MediaWatch