Een somber, melancholisch gevoel na afloop van je vakantie: herkenbaar? Misschien heb je last van de zogenoemde 'afterholidaydip'. Het fenomeen kan naast een verdrietig gevoel gepaard gaan met klachten als hoofdpijn en slapeloosheid, zo meldt NOS.

Hoewel er geen officiële cijfers zijn, bestaat de 'afterholidaydip' wel degelijk. Dat bevestigt bedrijfspsycholoog Jan Machek van ArboNed tegen het nieuwsplatform. 'Je kunt het vergelijken met een wat milde rouwreactie', aldus Machek tegen NOS. 'Iets dat heel fijn en dierbaar was, wil je graag vasthouden. Maar het eindigt.'

Volgens de psycholoog kan het 'rouwen' om je vakantie gepaard gaan met klachten als somberheid, melancholie en verdriet. Daarnaast kunnen thuiskomers te maken krijgen met hoofdpijn, prikkelbaarheid en slaapklachten: problemen die vaker ontstaan bij stress of verdriet.

'Mensen schieten na hun vakantie in een tegenreactie'

Ook al ervaren mensen deze klachten wel degelijk, toch zou de dip deels tussen onze oren zitten. Machek tegen NOS: 'Die maandag na de vakantie, die komt er onvermijdelijk. Mensen schieten dan in een soort tegenreactie. Een beetje verwend, maar wel logisch.'

Het dieptepunt van de 'afterholidaydip' is dan ook de avond vóór de eerste werkdag, aldus de psycholoog. Na een week zou het sombere gevoel weer moeten afnemen, anders 'spreek je eigenlijk al niet meer van een vakantiedip, maar is er wel meer aan de hand'.

Zo houd je je vakantiegevoel langer vast

Hoe houd je dat vakantiegevoel langer vast? Sara van Wesenbeeck is life & businesscoach en weet alles over de ideale balans tussen werk en je vrije tijd. Radar zette haar tips op een rij:

Lees: Houd je vakantiegevoel vast door nieuwe trip te boeken

Bron: NOS