Patiënten die de Ikherstel-app gebruiken kunnen sneller hun oude leven weer oppakken. Dat zegt Eva van der Meij, arts-onderzoeker aan het Amsterdam UMC, die de app bedacht.

Mensen die Ikherstel gebruikten konden vijf dagen eerder hun normale activiteiten hervatten, concludeerde Va der Meij. Het lichamelijk functioneren was ook hoger dan dat van de mensen die de applicatie niet gebruikten.   

Patiënten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen. Zij zijn niet altijd goed geïnformeerd over hun herstelproces. Vanwege de reisafstanden hebben patiënten ook meer behoefte aan zorg op afstand. Van der Meij ontwikkelde daarom een app om het genezen na een operatie te verbeteren.

Lees ook: 'Patiënten onderschatten herstel na dagopname'

Onderzoek met 350 patiënten

Aan het onderzoek deden 350 patiënten mee die een galblaas-, liesbreuk- of eierstokoperatie ondergingen. De helft van deze mensen gebruikte daarna Ikherstel, de andere helft deed dit niet. De patiënt kan in de app zelf aangeven wanneer er volgens hem of haar sprake is van herstel. De toepassing geeft ook meer zicht op hoe het genezingsproces verloopt. De activiteitenmeter van Ikherstel stimuleert mensen om meer te werken aan hun revalidatie.