Met een speciale pil kan worden gemeten welke gassen in je darmen aanwezig zijn. Daarmee kan worden gekeken hoe bepaalde voeding op je darmen werkt. 'Hij kan je scheten analyseren voor je ze hebt gelaten', zegt wetenschapsjournalist Jop de Vrieze, in de uitzending van EenVandaag.

De pil meet zuurstof, waterstof en koolstofdioxide. Vervolgens stuurt de pil deze gegevens naar een apparaat buiten het lichaam. 'Onderzoekers kunnen via een app zien wat er gebeurt', zegt De Vrieze. Na een of twee dagen verlaat de pil het lichaam weer via de ontlasting.

Voeding en darmziekten

'Darmkwalen zoals het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn leveren bepaalde gaspatronen op. Dat wordt nu op niet zulke prettige manieren onderzocht. Deze pil kan dat veranderen', legt De Vrieze uit. Zo kunnen de metingen erop wijzen welke gevolgen bepaalde soorten voeding hebben voor iemand met darmklachten.

Volgens de wetenschapsjournalist duurt het nog wel een paar jaar voordat de pil beschikbaar komt. Eerst moeten er meer testen volgen.

Bron: ANP