Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekten dat ze door een bepaald eiwit te modificeren de werking van bloedverdunners kunnen opheffen. De inspiratie voor het stollingsmiddel kwam van de giftigste slang ter wereld.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. 'De bevinding kan de eerste stap zijn voor het oplossen van een klinisch probleem', legt hoofdonderzoeker Mettine Bos uit. Het voorkomen van trombose bij hartpatiënten kan sinds enige tijd met oraal in te nemen bloedverdunners. 'Het voordeel van deze nieuwe medicijnen is dat patiënten niet meer zo vaak naar de trombosedienst hoeven. Het grote nadeel is dat er nog geen middel bestaat om de werking te stoppen', legt Bos uit.

Bloeding

Als een patiënt met bloedverdunners een bloeding krijgt ontstaat er een probleem. Artsen hebben dan grote moeite om de bloeding te stoppen. Acute operaties moeten dan vaak wachten totdat de bloedverdunners zijn uitgewerkt. De studie van het LUMC was erop gericht om een middel te vinden om in een dergelijke situatie het effect van de bloedverdunners terug te kunnen draaien.

Giftigste slang ter wereld

De inspiratie voor hun middel haalden de onderzoekers uit het gif van de Australische bruine slang. 'We wisten dat de slang zijn prooi doodt door grote bloedstolsels te veroorzaken. Maar het eiwit in het slangengif dat dit doet, ziet er anders uit dan dat van de mens', aldus Bos. De onderzoekers wisten het afwijkende deel van het stollingseiwit van de slang vast te stellen en pasten het vervolgens toe op de menselijke versie.

Ongevoelig

Het gemodificeerde eiwit deed precies wat het moest doen: in het laboratorium zagen de onderzoekers dat het eiwit normale bloedstolling veroorzaakte, maar niet gevoelig was voor de bloedverdunners. Op die manier wordt de werking van de bloedverdunners omzeild. Ideaal voor wanneer een patiënt met bloedverdunners acuut moet worden geopereerd.

De experimenten met het gemodificeerde eiwit zijn veelbelovend, maar moeten eerst nog verwerkt worden in een product.

Bron: LUMC